Cilt: 2 Sayı: 2, 15.01.2024

Yıl: 2023

Gastro-Dünya dergisi araştırma, inceleme ve teorik makaleler yayınlayan bilimsel hakemli bir dergidir. 2022 yılında yayım hayatına başlayan dergide gastronomi, mutfak sanatları, yemek kültürü, beslenme, gıda vb. alanlarda yapılan çalışmalar yayınlanmaktadır. Derginin amacı gastronomiyi disiplinlerarası bir çalışma alanı olarak kabul edip, gastronomi ile ilgili konulara farklı disiplinlerden farklı bakış açıları sunmaya çalışmaktır. Çok yönlü bir özelliği olan gastronomi iletişim, sosyoloji, psikoloji, edebiyat, din, tarih, arkeoloji, antropoloji, ekonomi, turizm, siyaset, tarım, fizik, kimya, teknoloji, güzel sanatlar, pazarlama, beslenme ve diyetetik, gıda mühendisliği ve başka birçok alanla ilişki içerisindedir. Dolayısıyla dergide gastronominin sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri kapsamına giren konular perspektifinde araştırılması ve bu alandaki güncel bilgi ve gelişmelerin aktarılması amaçlanmaktadır.

Gastro-Dünya yılda iki kez (Haziran-Aralık) yayınlanmaktadır. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergimizde çift taraflı kör hakemlik süreci kullanılmaktadır ve inceleme sürecinin tüm aşamalarında yazarlar hakem isimlerini, hakemler de yazar isimlerini bilmemektedir. Ayrıca yazarlar çalışmalarını gönderdiklerinde telif haklarını da devretmiş sayılmaktadırlar. Tüm çalışmalar intihal programından geçirilerek yayınlanmaktadır. İntihal raporunda benzerlik oranı % 20'nin üzerinde olan makaleler kabul edilmeyecektir. 

Makale Hazırlama Kuralları Şöyledir:
• Makaleler Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanmalıdır.
• Makale metni ve tablolar MS-Word programında yazılmalıdır.
• Makale yazımında Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan imla kılavuzuna uyulmalıdır.
• Makale metni için sayfa düzeninde sayfa kenar boşlukları sağdan, soldan, üstten ve alttan 2 cm olacak şekilde hazırlanmalıdır.
• Satır aralıkları önce 0 nk, sonra 0 nk, 1,5 satır olmalıdır.
• Makalenin başlığı Türkçe ve İngilizce yazılarak 12 punto, ilk harfler büyük, kalın, düz, iki yana yaslı olmalıdır.
• Öz ve abstract 8 punto olmalıdır.
• Makalenin tamamı times new roman yazı karakteri ile yazılmalıdır.
• Makalede yer alan başlıkların tümü koyu ve büyük harflerle yazılmalıdır. Yalnızca alt başlıklar baş harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
• Dipnotlar, mümkünse hiç kullanılmamalı, gerekliyse yalnızca açıklayıcı ek bilgiler için başvurulmalı, tek aralıkla, 8 punto olarak yazılmalıdır.
• Tablolar ve şekiller ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tablo başlığı tablonun üstünde 11 punto, tablo içeriği 10 punto olacak şekilde, şekil başlığı ise şeklin altında 11 punto ve şeklin içeriği 10 punto olacak şekilde yazılmalıdır. Tablo ve şekil kaynakları altta yer almalıdır.
• Makalenin metin yazımlarında sayfa numarasına yer verilmemelidir.
• Makalede atıf sistemi olarak APA 6 kullanılmalıdır.

Detaylı yazım kuralları için aşağıdaki linkten örnek yazım şablonuna ulaşabilirsiniz.

https://birimler.atauni.edu.tr/turizm-fakultesi/gastro/

Gastro-Dünya dergisine gönderilecek araştırmalarda aynı yazım standartlarını sağlayabilmek açısından yazım kurallarına uyulması büyük önem arz etmektedir. Araştırmaların yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmadığı tespit edilirse, araştırmanın değerlendirme sürecine başlamadan önce bu kurallara uygun hale getirilmesi için yazarlara iade edilecektir.
Gastro-Dünya dergisi yayın hayatına yeni başlamış olup, ikinci sayıdan sonra indekslerde taranmak için başvuruda bulunacaktır. Derginin yayın hayatı süresince birçok indekste taranabilmesi için araştırmalarda bulunması gereken bazı bilgiler mevcuttur. Bu bilgilerin doldurulması için gerekli olan formlara bu linkten ulaşabilirsiniz. Bu formlar:
• Etik Beyan Formu ve
• Telif Hakkı Devir Formudur.
Gastro-Dünya dergisinde araştırmanın sonunda yazarların özgeçmişlerine de yer verilmektedir. Bu nedenle bu linkteki özgeçmiş şablonuna göre hazırlayacakları özgeçmişleri de araştırmayı önerirken göndermeleri gerekmektedir.

Ücretsiz